Säännöllisesti huollettu ja hyvin pidetty harppu pysyy kunnossa, säilyttää soitettavuutensa ja arvonsa. Soitin tulee huollattaa ammattilaisella säännöllisesti, ja harpun peruskunnosta voi huolehtia myös itse.
Harpun turvallinen kuljetus
Henkilöautossa voi kuljettaa niin pieniä kuin suurempiakin harppuja. Pedaaliharppu mahtuu kulkemaan turvallisesti farmarimallisessa henkilöautossa, jos autossa on tarpeeksi pitkä suhteellisen tasainen tavaratila (esim. penkit alaslaskettuina).
Oikea kuljetusasento on tärkeä. Laita harppu autoon pitkälleen patjan päälle. Pedaalihaarukoiden / pikkuharpun vipujen tulee olla ylöspäin. Niihin ja kieliin ei saa kohdistua painetta, sillä ne ovat harpun herkimmät osat.
Konserttiharpun voi laittaa autoon joko kaula tai jalkio edellä. Kehys, eli pylväs, vartalo ja kaula kestävät harpun painon. Pikkuharppu voi olla autossa myös siten, että sen paino lepää pylväällä tai vartalolla. Harppu tulee silloin tukea hyvin esim. patjalla tai huovalla, jotta se ei pääse kaatumaan.
Pakettiautossa kuljetettaessa harppu pakataan omaan kuljetuslaatikkoonsa, joka asetetaan niin, että se sivu jonka puolella harpun pylväs on, on lattiaa vasten. Laatikko kiinnitetään liinoilla jottei se pääse kaatumaan tai heilumaan kuljetuksen aikana.
Harpun huolto
Harpistin perustaitoihin kuuluu harpun virittäminen säännöllisesti ja kielten vaihtaminen.
Ammattilaishuoltajia tulee Suomeen kerran pari vuodessa. Huoltaja mm. tarkastaa ja säätää soittimen mekanismin ja vaihtaa tarvittaessa uudet huovat pedaaleihin.
Parhaiten huolto onnistuu kun kielet on vaihdettu hiljattain ennen huoltoa. Vanhat kielet voivat aiheuttaa särinöitä ja epätarkkuutta vireeseen. Huoltoa varten on hyvä kirjata muistiin ongelmat, joihin kielen vaihtaminen uuteen ei ole auttanut.
Pedaalimekanismi
Pedaalimekanismiin tulee rasituksessa epätarkkuuksia, jolloin soitin on vaikeampi saada tasaiseen vireeseen. Harpun altistuminen tärinälle voi rasittaa mekanismia, mutta myös pedaalien normaali käyttö kuluttaa sitä.
Pedaalihuopien kuluminen aiheuttaa paitsi vireen epätarkkuutta, myös pedaalien kolinaa. Huovat yleensä vaihdetaan huollossa.
Kuvassa kaksi kulunutta pedaalihuopaa.
Jos pedaalit eivät toimi tai niiden tuntuma muuttuu, saattaa sen aiheuttaa paikaltaan luiskahtanut pedaalijousi.
Saman saattaa aiheuttaa vika pedaalivaijerissa.
Kuvassa jalkio on irroitettu. Nuolet osoittavat pedaalijousten päitä, jotka saattavat luiskahtaa paikaltaan. Kokokuva pedaaleista löytyy täältä.